Tips ‘n’ Tricks

image

Wissel hardlooproutes af

als je gaat lopen om fit te worden of om deel te nemen aan een loopwedstrijd, dan mag je het niet te gemakkelijk maken. En dat kan door regelmatig je parcours te veranderen.

Want altijd dezelfde route volgen als je gaat lopen, is geen goed idee om verschillende redenen. Het maakt je loopsessie bijvoorbeeld veel saaier, waardoor je sneller geneigd bent om eens een week over te slaan.

Ook belangrijk: door altijd dezelfde route te volgen kan je onevenwichtigheden veroorzaken in je lichaam, die op hun beurt kunnen leiden tot blessures. Je leert je lichaam namelijk om te reageren op de ondergrond van een bepaalde route, maar dat is helaas niet altijd de juiste.

Een makkelijke manier om je routine te doorbreken is minstens om de week je route in de omgekeerde volgorde lopen. Dat kan al een groot verschil maken. Maar als je traint voor een langere race, dan is het noodzakelijk om een stapje verder te gaan en volledig nieuwe routes toe te voegen aan je trainingsschema.

Dat komt omdat je je lichaam moet voorbereiden op alle omstandigheden, zoals steile heuvels of winderige steegjes. Alleen zo kan je je voorbereiden op een race. Bovendien helpen nieuwe routines ook met de mentale voorbereiding, want zo raak je niet ontmoedigd door de onbekendheid van het parcours.

Succes!