Ik geef de pen door aan…

Charlotte Rood 

Beste medelopers,

Onlangs kreeg ik de pen aangereikt.. of ik mijzelf wilde voorstellen.

Sinds 5 jaar loop ik mee met de LG. Daarvoor nooit hard gelopen. Ik dacht dat het niets voor mij zou zijn.. na een bootcamp les kwam ik erachter dat het toch wel heel fijn is om te lopen. Lopen in weer en wind. Het voelt goed voor mn lichaam en geest. Goed voor het lichaam?… heb het afgelopen jaar best regelmatig blessures gehad, gelukkig weet ik ook uit ervaring dat blessures voorbij gaan. Ik ben heel blij lid te zijn van onze geweldige LG. Altijd gezellig om met ons allen te lopen. Door mijn onregelmatige diensten loop ik ook vaak alleen.

In het dagelijks leven werk ik als oncologieverpleegkundige in het Antoni van Leeuwenhoek in Amsterdam Ik werk op de afdeling waar patienten opgenomen zijn met tumoren in het hoofd en hals gedeelte. Werk zowel op de polikliniek als in de kliniek waar zij zijn opgenomen.

Het werk geeft mij zeer veel voldoening. Hoe mensen met kanker in het leven staan, hoe zij met hun ziekteproces omgaan, zowel de patient als zijn naasten! Wat altijd belangrijk blijft is de humor. Hoe ziek ze ook zijn.  Hoe zij kunnen genieten van de meest kleine dingen in het leven. Daar leer ik zo veel van. Bijvoorbeeld (HH-gebied) dat mensen weer kunnen eten, praten. Minder of geen pijn meer hebben, betere ademhaling.

Maar ook zie ik dat mensen niet meer kunnen eten of praten… of gemutileerd door het leven gaan.

Toch ook weer bijzonder knap en mooi om te zien hoe zij het leven weer oppakken nadat zij door de diepste dalen zijn gegaan.

Ook ben ik drie keer in Ghana geweest om daar te werken in een klein ziekenhuis te Apam. Wat ik daar zie is in het niets te vergelijken met een ziekenhuis in Nederland. Alles wat wij hebben hebben zij niet. Mensen overlijden daar waar zij in Nederland zouden genezen. Malaria, ondervoeding, brandwonden, hoge bloeddruk  etc etc. Eind 2018 wil ik er weer naar toe voor een paar maanden. Mijn hart ligt daar. De mensen zijn daar zo ontzettend vriendelijk. Nooit klagen.. altijd die lach op hun gezicht.  Veel minder stress.

Als het daar regent komen de grote schalen naar buiten om het regenwater op te vangen.. dat is nl gratis.

Openbare wasgelegenheden, zonder afvoer voor het water…Aantal dagen in de week is er geen elektriciteit.  Zo kan ik nog wel uren doorgaan.

Vrije tijd, ik hou van reizen over de hele wereld. Ik vind het heerlijk om andere culturen te ontmoeten. Te zien hoe zij leven en denken.

Motto van de LG/Siem is lopen is leven, die van mij is Leef je leven!

Charlotte Rood