Trainingen…

Zolang de maatregelen nodig zijn, passen wij uiteraard de trainingen ook aan. Hieronder informatie m.b.t. de trainingen van komende week. 

Koningsdag – geen duurloop

Dinsdag a.s. zal geen duurloop worden georganiseerd vanuit onze Loopgroep Medemblik. Onze tip: pak eens een andere route, laat je inspireren en kijk eens op deze site voor een mooie route in de buurt of juist wat verder weg…

Zaterdagtraining – geef je op!

Zaterdag 1 mei trainen we wederom in verschillende groepen van circa 6 lopers (met eigen trainer), circa 1.15h). Wil je meetrainen, stuur dan een bericht naar Linda van der Stal (06 1630 0986 / linda@westfrieslandbeweegt.nl). Eventueel met de aanvulling ‘instapniveau’, dan houdt Linda daar rekening mee met de indeling. De eerste 24 aanmeldingen hebben sowieso een plek!

Let op!! Linda stuurt een bevestiging naar je met starttijd of geeft aan dat je aanmelding naar de volgende keer verschuift.

We starten bij het Stoommachine Museum! De groepen krijgen verschillende starttijden.

Coffee2Run, na afloop van de training is koffie/thee/water verkrijgbaar bij het Stoommachinemuseum. Als gebruikelijk meerdere kopjes voor €2,-.

Van belang…

  • Je bent zelf verantwoordelijk, dus let zelf ook op de afstand (minimaal 1,5m) tot anderen. Wij willen geen politie agent spelen…
  • Neem de maatregelen van het RIVM in acht, keelpijn/verkouden/contact gehad met iemand met corona etc., kom dan een andere keer!
  • Kom niet eerder dan 5 minuten voor de training op de doorgegeven locatie en blijf niet hangen na afloop van de training.
  • Van onze Burgemeester hebben we toestemming gekregen om aangepaste groepstrainingen te geven. Burgemeesters mogen uitzonderingen op de regels toestaan.
  • Wij trainen uitsluitend in de buitenlucht en met koppels van twee of individueel.

DE GESCHIEDENIS VAN DE POPULAIRE SPORT HARDLOPEN

Mensen doen al eeuwenlang aan hardlopen. Tijdens de tijd van jagers en verzamelaars waren we vooral achter de dieren aan het rennen om ze te vangen. Later werd hardlopen bij de Romeinen en Grieken een olympische sport. Nu is hardlopen een van de populairste sporten. Het wordt vooral gedaan na het werk en is erg toegankelijk doordat er weinig materialen gekocht dienen te worden.

Heb je een half uurtje over, het is zeker de moeite waard om deze aflevering van Andere Tijden te kijken: Trim u Fit

De slag bij Marathon (490 v.Chr.)
De eerste Olympische Spelen in Olympia (Griekenland) in 766 v.Chr. bestonden alleen uit een hardloopwedstrijd van 190 meter. Dat werd als de ultieme sport gezien. Naast deze korte sprint, is de marathon de bekendste vorm hardlopen in wedstrijdverband. De marathon is vernoemd naar een beroemd voorbeeld in de Griekse en Romeinse tijd, de slag bij Marathon (490 v.Chr.). De Atheners en de Perzen vochten tegen elkaar in de Grieks-Perzische oorlogen (5de eeuw v.Chr.). Bij het plaatsje Marathon in Griekenland kwamen de twee legers tot botsing. Athene wist deze slag op het laatste moment te winnen en om de achtergebleven Atheners dit te laten weten, stuurden ze een soldaat naar Athene. De soldaat, Pheidippides, moest 40 kilometer hardlopen en nadat hij het goede nieuws had gebracht, viel hij dood neer. Hij had twee dagen aan een stuk gerend.

Olympische spelen 1908
De marathon is sinds 1896, het begin van de moderne spelen, een officiële olympische wedstrijd. Men wilde een grote wedstrijd hebben die eer deed aan de Olympische spelen in het oude Griekenland. De legende van Pheidippides werd daarvoor gebruikt en dus werd de wedstrijd Marathon genoemd. In het begin was de marathon nog 40 kilometer. In 1908 werd de afstand echter veranderd naar 42 kilometer en 195 meter door de Britse koninklijke familie. De finish moest voor direct plaatsvinden voor hun tribune en daarom werd de afstand verlengt naar precies 42.195 meter. Vanaf toen is deze iets wat vreemde afstand altijd hetzelfde geweest.

Nu hardlopen populaire sport
Naast de olympische marathon worden ook in veel landen marathons georganiseerd voor de gewone mens. Hardlopers kunnen zich inschrijven op een bepaalde afstand en lopen voor hun eigen plezier. Vaak doen duizenden mensen hier aan mee. Daarnaast wordt hardlopen door veel mensen gedaan als activiteit tussendoor om de conditie op pijl te houden. Er zijn dan ook tal van bedrijven die hardloopspullen verkopen, zoals Hardloop-geest.nl(link is external). Genoeg aanbod om in de sporen te kunnen treden van de soldaat Pheidippides.