Zaterdag: Recreanten of wedstrijd, geef je op!

Morgen trainen we wederom in verschillende groepen, circa 1.15h. Elke groep heeft maximaal 15 lopers en een eigen trainer. Een verdeling is gemaakt in training en starttijd, zie hieronder. Wil je meetrainen, stuur dan een bericht naar Linda van der Stal (06 1630 0986 / linda@westfrieslandbeweegt.nl) met daarin de training die je wilt bijwonen.

Let op!! Linda stuurt een bevestiging naar je!

 • 9.00h
  • Recreanten is de groep, onafhankelijk van de trainer, die compact bij elkaar traint. Je loopt dus nooit ver uit elkaar of steeds achteraan.
 • 9.00h
  • Start met Lopen
 • 8.55h
  • Wedstrijd als je mee traint met de wedstrijdgroep betekent dit dat je mee traint om een betere, snellere hardloper te worden. Er wordt dan ook een flinke inzet van je verwacht!

We starten bij het Stoommachine Museum!

Coffee2Run, na afloop van de training is koffie/thee/water verkrijgbaar bij het Stoommachinemuseum. Als gebruikelijk meerdere kopjes voor €2,-.

Van belang…

 • Je bent zelf verantwoordelijk, dus let zelf ook op de afstand (minimaal 1,5m) tot anderen. Wij willen geen politie agent spelen…
 • Neem de maatregelen van het RIVM in acht, keelpijn/verkouden/contact gehad met iemand met corona etc., kom dan een andere keer!
 • Kom niet eerder dan 5 minuten voor de training op de doorgegeven locatie en blijf niet hangen na afloop van de training.
 • Van onze Burgemeester hebben we toestemming gekregen om aangepaste groepstrainingen te geven. Burgemeesters mogen uitzonderingen op de regels toestaan.
 • Wij trainen uitsluitend in de buitenlucht.

Loop – Zoek – Spel

Wat is de bedoeling? Ga hardlopen en zoek de blauwe geobox… In het boekje dat in de box zit, schrijf je je naam en datum en tijd dat je hem gevonden hebt. Leg het boekje weer terug en loop lekker verder!

Hieronder de foto aanwijzing voor de deze locatie. De box blijft circa 2 weken liggen en dan verplaatsen we hem weer naar een andere geheime plek.

Wij zijn zeer benieuwd hoeveel lopers de box vinden, hoe vaak en wanneer. Doel? Lekker in beweging blijven en deze manier toch ‘samen’ lopen!

LET OP: de volgende locatie foto’s komen in de whatsapp groep ‘loopafspraken maken’. Mocht je daar nog niet inzitten maar wel willen, stuur een berichtje naar info@loopgroepmedemblik.nl en je komt erin.

De effecten van corona op hardlopers. Welke punten herken jij?

1. Gezondheidsrisico’s

Als dit lijstje een ‘top 5 lijstje’ was geweest, had dit punt met stip op één gestaan. COVID-19 heeft natuurlijk de grootste impact gehad op onze gezondheid. Voor hardlopers kan daar in één adem aan worden toegevoegd: op onze hardloopprestaties. Indien we waren besmet, zijn die gevolgen in het beste geval nihil of mild en tijdelijk geweest, zodat we slechts even niet konden sporten en daarna weer ons trainingsschema konden hervatten. Maar het coronavirus heeft ook heftigere vormen aangenomen, variërend van een IC-opname of twee maanden of meer ziek en nauwelijks meer inspanning kunnen leveren (ook bij gezonde, jonge mensen, helaas) tot ‘long-COVID’ met blijvende schade op lange termijn. Met dat in gedachten hebben degenen die dat gespaard is gebleven mogelijk nog meer genoten van iedere keer onbezorgd hardlopen. Snel herstel en veel beterschap toegewenst aan iedereen die (nog steeds) de gevolgen van COVID-19 ondervindt!

2. ‘You don’t know what you have until it’s gone’

Zijn we meer gaan waarderen wat we altijd voor lief namen? Ik hoop het. Tijdens de lockdowns sloten de atletiekbaan, de sportschool, het zwembad, de loopgroep, de hardloopwinkel, de fysiotherapeut (enz.). Dat leverde vooral gemis op. In plaats van baantrainingen met je loopgroep moest je voortaan ‘alleen’ lopen op de weg. Had het nog positieve kanten? Het zoeken naar alternatieven heeft onverwachte winst op kunnen leveren. Voorbeeld: toen de fysiotherapeut tijdens de lockdown mijn spieren niet kon losmaken heb ik alsnog de foam roller ontdekt. Het ding lag bovenop een kast te verstoffen. Het hielp en is een blijvend onderdeel geworden van mijn hardlopen. De fysiotherapeut masseert nog steeds harde plekken weg, maar minder dan voorheen. Het is een les in zelfredzaamheid gebleken. Dus dank voor nieuwe inzichten en nog meer dank voor alle dingen die we voor lief namen.

3. Thuiswerken biedt kansen

Voor corona was het niet altijd gemakkelijk om hardlopen in te passen in ons werk. Het volgende klinkt misschien niet onbekend: iedere dag heen en weer naar je werk, gedoucht en geschoren, in je pak of andere nette kleren en het hardlopen ergens daaromheen georganiseerd. Dus hardlopen vóór het ontbijt, aan het einde van de dag en/of in het weekend. Met COVID-19 is het thuiswerken (tijdelijk) de norm geworden. De pakken bleven in de kast, douchen kon worden uitgesteld, reistijd kwam te vervallen en alles gebeurde vanuit huis. Ineens waren werk en hardlopen veel beter te combineren. Hardlopen tussen een Teams-vergadering en een volgende belafspraak door, wat een luxe! En ook, wat productief: het is een goede manier om tijdens je werkdag weer op te laden en door te werken. Het is de vraag wat we hier van gaan overhouden. Ben benieuwd!

4. ‘Avoiding the crowd’

Door de corona-maatregelen gingen mensen massaal naar buiten. Het familie-, café- en/of sportschoolbezoek was niet meer mogelijk. Heel Nederland trok er vanaf de lockdown massaal wandelend, hardlopend en/of fietsend op uit. Dat had impact. De gewoonlijk rustige paden en plekken werden ineens vol, met name bij mooi weer. In de natuur waar ik veel hardloop zag ik het met eigen ogen. De smalle, hobbelige paadjes veranderden in brede, platgestampte en kale paden. Het goede is natuurlijk dat veel mensen hebben ontdekt hoe heerlijk het is om er op uit te trekken. Op dagen dat het zo druk was, was het in de hoogtijdagen van de coronacrisis soms maar beter om de plekken waar we normaal liepen te omzeilen of op andere tijden (vroeger, later) te gaan lopen, ook vanwege de moeilijk te handhaven anderhalve meter maatregelen in die drukke gebieden. Het is top dat zoveel mensen buiten zijn hebben ontdekt en tegelijkertijd is het niet erg als het straks weer iets rustiger wordt en de terrassen open zijn.

5. ‘Missing the crowd’

Zoals we in het bos en andere drukke gebieden misschien om de ‘crowd’ zijn heen gelopen, zo missen we die andere crowd als het gaat om hardloopwedstrijden. Want werkelijk alle wedstrijden en events zijn opgeschort of afgezegd. De verplaatste marathons en andere wedstrijden cumuleren inmiddels in het najaar van 2021. Schaarse startbewijzen worden verhandeld op Facebookpagina’s. Natuurlijk zijn er andere uitdagingen voor teruggekomen, zoals meer ‘challenges’ op Strava, of meer in beeld gekomen (waaronder ‘Fatest Known Times’ op trails), die zeker ook mooi zijn. Ook zijn in plaats van echte wedstrijden de ‘virtual races’ opgekomen. Soms met virtuele, dan weer met echte, per post verzonden medailles, waar je dan soms even op moet wachten. Hoewel een virtuele race het niet haalt bij een echte wedstrijd is het mooie er (desondanks) aan dat je, hoewel je alleen loopt, je toch sámen met duizenden andere mensen ergens op deze planeet onder dezelfde vlag hardloopt en je op dat moment (gek genoeg) verbonden kan voelen met iets groters. Aardig bedacht, maar toch. Bottom line: het zijn leuke alternatieven, maar ze kunnen de echte hardloopevents niet vervangen. Nog even geduld. Kom maar op met die tweede prik!