In the Spotlight… Trainer Siem Zeilemaker

Hardlopen doe ik al vanaf ongeveer mijn 30e jaar, voornamelijk omdat ik toen ander werk ging doen en daardoor niet meer regelmatig kon voetballen. Al vrij snel dacht ik waarom heb ik dit niet al veel eerder gedaan. Bij voetballen ben je voor het resultaat altijd afhankelijk van anderen en bij hardlopen ligt het helemaal aan jezelf. Train je hard dan betaalt zich dat ook uit. In die periode ging het bij hardlopen ook veel meer om de gelopen tijd dan tegenwoordig. Nu is het veel recreatiever en dat heeft als voordeel dat er veel meer mensen hardlopen. Maar dat fanatieke zit nog steeds in me en daarom ben ik niet gauw tevreden. Het beste eruit willen halen…, ik dacht altijd dat dat minder zou worden met de leeftijd, maar nee, niet echt.

Mijn favoriete loopjes:

Mijn mooiste lopen zijn misschien wel alle halve marathons die ik in Egmond heb gelopen. Veel wisselende omstandigheden, sneeuwstormen, ijsschotsen op het strand, ijspegels aan baarden, jammer dat die omstandigheden bijna niet meer voorkomen. Daarnaast de Berenloop op Terschelling en zeker ook de eerste DamtotDamlopen toen het nog niet zo’n megaevenement was. Uiteraard speelt mee dat ik toen nog echt hard liep.

Ook geestelijk heeft het hardlopen veel voor me betekend. Gezonde geest in een gezond lichaam.

Dat is misschien wel de voornaamste reden dat ik, na het behalen van het KNAU trainersdiploma Loopgroepen besloot om Loopgroep Medemblik op te richten en training te gaan geven. Dat was begin april 2001, ja bijna 20 jaar! Zo mooi om te zien hoe mensen gaan stralen als ze voor het eerst in hun leven 3 of 5 km achter elkaar kunnen hardlopen. Maar ook als ze eindelijk die 10 km binnen het uur lopen. En wat je niveau ook is en welke afstand je hebt gelopen, soms in de stromende regen, achteraf heb je nooit spijt.

Fanatisme…

Training geven aan alle groepen vind ik leuk, maar misschien neig ik toch het meest naar de wedstrijdgroep, omdat ik daar iets meer van dat fanatisme kwijt kan. En wat ik graag zou willen is met een groepje bv 1x per maand in Schoorl trainen. Daar wordt je zoveel sterker van en dat is toch de basis voor betere prestaties.

Groet van,

Siem Zeilemaker

Geef een reactie