(Her)Start met Lopen…

25 maart start weer een cursus Start met Lopen!

Ben je nu al even uit de ‘running’, dan is dit weer een mooi moment om de schoenen uit de kast te halen (daarover later meer). Zaterdag de 25e starten we weer met de Cursus Start met Lopen, over een periode van 12 weken train je met een groepje tot de Start2Finish > 5 kilometer. Daarna kun je natuurlijk weer aansluiten bij de andere groepen (recreanten / wedstrijd).

Ken je iemand die wellicht ook interesse heeft, stuur deze link of mail door, dan kunnen zij zich aanmelden. Hoe meer mensen we kunnen verleiden tot deze gezonde bezigheid, hoe beter!

Waarom je je hardloopschoenen niet in de schuur moet leggen

De levensduur van je ‘dempende’ zolen verkort wanneer je ‘dampende’ schoenen na je loop in de schuur (koude / vochtige plek) zet. Het tegenovergestelde geldt ook: zet je natte schoenen nooit voor de kachel (en droge evenmin). Dat is niet bevorderlijk voor de aanwezige lijmsoorten.

Wat dan wel? Na je run haal je de zolen uit de schoenen. Natte schoenen kun je op een ouderwetse manier volproppen met krantenpapier en wachten totdat al het vocht is opgenomen.

Waarom je hardloopschoenen ook rust nodig hebben

Je verlengt de levensduur van de demping als je je schoenen na de training voldoende rust geeft. Hé, klinkt je dat niet bekend in de oren? Het rubber heeft net als jouw spieren de tijd nodig om te herstellen (zeker een dag) en dat gaat nog beter als je van twee of meer paar schoenen gebruikmaakt. Loop op allround trainingsschoenen tijdens je langere duurlopen en lichtere exemplaren in je snelheidstrainingen en wedstrijden.

Zo houd je je hardloopschoenen schoon

Alles wat je voor het onderhoud in principe nodig hebt, is een goede borstel en koud water. Daarmee kun je het ergste vuil wel van je schoenen en zolen verwijderen, eventueel geholpen door een mesje of schroevendraaier. Om de diverse lijmlagen niet aan te tasten, zijn ook wasmachines en drogers uit den boze.

Onaangeroerd in de kast

Verder is de levensduur van je schoenen vooral afhankelijk van de vitaliteit van de tussenzolen en de daarin verpakte dempingsmaterialen. De kwaliteit daarvan neemt, naarmate je loopt, steeds verder af. Zelfs als je ze niet gebruikt, en ze drie jaar onaangeroerd in de kast blijven liggen, kun je ze afschrijven.

Kalender

25 maart | Start cursus: Start met Lopen

2 april | ECW Energy Stoomtramloop | eigen inschrijving

4 mei > 5 mei | Bevrijdingsloop, aanvullende informatie volgt

21 mei | Utrecht Marathon (1, 1/2 of 1/4), eigen inschrijving

10 juni | Start2Finish – finale loop cursus Start met Lopen

3 september | Vooroeverloop (5, 10 of 21.1km), eigen inschrijving